Prima faza a bolii parodontale este gingivita, afectand gingia din jurul dintilor, manifestandu-se prin inflamarea acesteia si sangerari la periajul dentar. Gingivita netratata se transforma in parodontopatie marginala (parodontoza), iar boala parodontala netratata duce in final la pierderea tuturor dintilor de pe arcada!
Printre cauzele acestei afectiuni se numara: fumatul, tratamente stomatologice si lucrari protetice vechi care intretin depozitele mari de placa bacteriana, afectiuni generale precum diabet sau boli ale sistemului imun, afectiuni hormonale, medicatia care modifica secretia salivara, cauze genetice, stresul si dietele dezechilibrate.
Boala parodontala are drept cauza principala placa bacteriana, aceasta compunandu-se in principal din bacterii. Placa neindepartata la timp de pe suprafetele dentare, se mineralizeaza formand tartrul dentar. Tartrul face ca placa bacteriana sa fie dificil de indepartat. Nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor, ci este nevoie de detartraj profesional!
Parodontopatia este o afectiune care poate fi prevenita, fiind in cele mai multe cazuri rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul zilnic, folosirea atei interdentare, a apei de gura si igienizarile profesionale regulate la stomatolog, pot reduce considerabil aparitia acestei boli.
Tratamentul bolii parodontale este complex, urmarind incetinirea evolutiei acesteia. In faza incipienta se realizeaza detartrajul (manual sau ultrasonic), netezirea radiculara si folosirea substantelor antibiotice cum ar fi apa de gura sau aplicatii gingivale cu geluri antibiotice, acestea introducandu-se in spatiul dintre dinte si gingie (pungi parodontale). In faza avansata, tratamentul nechirurgical si buna igiena orala nu mai sunt eficiente, realizandu-se tratament chirurgical.
Pentru o sanatate buna a gingiilor si a dintilor, cât si pentru prevenirea unor afectiuni orale, sunt recomandate consultatii si igienizari dentare regulate!
Caz realizat de Dr. Anca Baluta