General Stefan Falcoianu, nr. 27, bl. O13, sc.1, ap.1 (langa Scoala 24), Craiova

Endodonție

Ce este Endodonția

Endodonția este ramura stomatologică care se ocupă de tratamentul canalelor radiculare sau cunoscut de pacienti drept „scoaterea nervului” și închiderea etanșă a spațiului rezultat prin obturație de canal. Se realizează cu anestezie locală, deci nu doare,

În funcție de gradul de afectare al nervului, pot fi descrise mai multe afecțiuni ale acestuia, implicând simptomatologie diferită.

Pulpita dentară

Inflamația pulpei dentare se manifestă prin sensibilitate crescută la nivelul unui dinte, datorită unei carii profunde sau unei traume termice. Constă în îndepărtarea țesutului pulpar (nervului) sub anestezie locală, tratamentul mecanic al canalelor radiculare și obturarea (umplerea) acestora cu material de obturație de canal.

Gangrena pulpară

Gangrena pulpară reprezintă moartea și infectarea pulpei dentare (nervului) ce apare în urma unei carii profunde netratate. Dintele afectat nu prezintă simptomatologie într-un stadiu incipient, fiind lipsit total de sensibilitate, El poate prezenta discromie (modificare culorii), fractură, carie profundă. Ulterior, netrată, infecția se complică avansând și afectând vârful rădăcinii, moment în care apare durere la presiune și chiar abces dentar.

Tratamentul consta în scoaterea nervului infectat și controlarea infecției cu ajutorul tratamentului mecanic și medicamentos. Urmat la final de obturarea (sigilarea) canalelor radiculare cu material special de obturare.

Orice carie netratată la timp se poate complica ireversibil afectând nervul dintelui. Controalele periodice la stomatolog pot împiedica avansarea cariei spre nerv!

Odontoterapie și endodonțieLei
Obturație compozit fotopolimeizabil150 – 300
Obturație glassionomer150
Pansament eugenat de zinc150
Reconstituire corono-radiculară250
Extirpare vitală cu obturație de canal300
Extirpare devitală cu obturație de canal350
Drenaj endodontic150
Trepanare coroană + drenaj endodontic250
Sigilare șanțuri și fosete / dinte100
Fluorizare / arcadă80